2014. okt 19.

A Dumaparti kutyázás

írta: Duna Dog Center
A Dumaparti kutyázás

Milyen sűrűn jársz le a Duna- partra kutyázni?

Szinte napi rendszerességgel járunk le a dumapartra, kutyázni. Maximum akkor marad ki a délutáni mozgás, amikor valami fontos dolog közbe jön, ilyenkor néha megkérjük egymást, hogy vigye le a kutyát helyettünk.

Milyen kutyákkal szoktatok együtt sétáltatni/játszani?

Van egy alap megszokott falkánk, ez áll: cane-corso, boxer, vizsla, amsztaff fajtájú kutyákból, minden nap csatlakoznak még hozzánk néhányan változó, de mindig sokrétű a társaság. Jönnek kicsik nagyok vegyesen.

Miért pont velük játszol együtt?

A kutyák és gazdáik már kb. 3 éve ide járnak és minden évben bővült a társaság nagyon jól összeszokott kutyák, szeretik egymás társaságát, és természetesen mi gazdik is szeretjük a társaságot, ezért járunk össze minden nap. Kellemeset a hasznossal ötvözzük.

Mi az, ami ezt a kialakult falkát jellemzi?

Nagyon jól összeszokott közösség, néha adódnak konfliktusok de ez minden falka életében előfordul mindig lesz olyan egyed a falkában, aki feljebb akar törni a ranglétrán. Szerencsére ezek a konfliktusok nem túl veszélyes helyzetek a kutyusok már jól szófogadnak a gazdiknak és könnyen véget lehet vetni álltalába egy ilyen bunyónak.

Milyen szokások vannak a falkán belül a kutyák körében?

Minden kutya más és más. Mindenkinek meg vannak a saját berögzött szokásai.

Ti meg tudjátok állapítani, hogy ki hol áll a rangsorban?

Nagyjából igen. Az alfahímet és alfanőstényt teljes mértékben meg lehet különböztetni. Ezt egy külső szem is néhány alkalom után megfigyelheti.

Miért hasznos szerinted a falka a kutyádnak?

Fontos a számára a falka, mert mindig kapja a megfelelő szociális ingereket, ami egy közösségben nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelően tudjanak egymással kommunikálni akár más egyedekkel is. És már nem telhet el szinte úgy nap, hogy ne lássák egymást szükségük, van egymás társaságára mozgásra, és mégis csak más fajtaszórakozást eredményez, mintha elmennénk kettesben labdázni.

Ha nem mentek huzamosabb ideig észreveszel-e rajta változást?

Természetesen igen 1-2 nap után a mozgás hiány a legfeltűnőbb nincs elfáradva hiperaktív rosszalkodik otthon. Mindig várja, hogy mikor indulunk el a szokásos kis helyünkre szaladgálni, játszani egy jót, nekik ez a lét elemük gazdival és a haverokkal együtt lenni.

Miért jó neked az, hogy a kutyád egy adott falka része?

Mindig van egy biztos pont az életében a gazdin, kívül tudja, hogy tartozik valahová.

A falkán kívüli kutyákat hogyan fogadják el a falkán belüliek?

A fiatal és növendék kutyusokat nagyon könnyen befogadják, nekik nagyon sokat tudnak segíteni a felnőttek, hogyan kell viselkedni társaságban, hogyan kell megfelelően kommunikálni a társakkal. Ha felnőtt kutyával szeretne valaki beilleszkedni a sokkal nehezebb.  Válogatnak, vannak, akit elfogadnak és vannak, akit automatikusan elutasítanak.

Ki az, aki be tud hozzátok csatlakozni és ki az, aki nem emberi szemszögből és a kutyák szemszögéből?

Emberi szemszögből bárki mindenkit próbálunk befogadni, aki a kutyát szereti rossz ember, nem lehet, senkit nem szoktunk elutasítani. A falka tagok válogatnak a felnőtt kutyák közül, vannak, akiket befogadnak, és akiket nem. Ezt nem tudjuk megváltoztatni.

Mi a legfontosabb egy falkába lépéskor?

Az, ahogyan az új kutyát a gazdi behozza a falkába. És hogy neki milyen a szociális készsége. Egy jól szocializált kutya könnyebben beilleszkedik, ha a falkatagok elfogadják.

Hogyan kell az új kutyának és gazdának közelíteni-e, beilleszkedni-e?

Mindenféleképpen az első találkozásnál az lenne a normális, hogy pórázon hozza oda a kutyát, automatikusan új kutya érkezésekor mi is meg kötjük a kutyáinkat és kezdődhet az ismerkedés.

Ha pórázon nem volt gond, akkor meg lehet próbálni póráz nélkül gazdi felügyelet mellett.

 

 

Forrás: Király Lilla

 

10633994_622916854496401_7496555505541661428_o.jpg

Szólj hozzá

Kutya Duna-part Falka GazdiktólGazdiknak Kutyafalka