2015. már 12.

Kiskutya érkezik a családba. Mik a legfontosabb teendők?

írta: Duna Dog Center
Kiskutya érkezik a családba. Mik a legfontosabb teendők?

Minden évszaknak megvan a maga csodája. Amihez persze a kutyásodás is igazodik. A legtöbben az ünnepek környékén, tavasszal vagy ősszel szereznek be kiskutyát. Mit is kell tenni? Hogyan várjuk otthon?

Már írtunk arról, hogy nagyon fontos meggondolni milyen fajtát választunk a családba, ehhez fajtaválasztót is feltettünk. Most nézzük meg azt, hogy kiválasztottuk és éppen készülünk hazahozni az új jövevényt. 

A tenyésztők általában figyelik az alomban lévő kutyusok viselkedését. Itt alaptulajdonságok derülhetnek ki.
- Hogy hol a helye az alomban (rangsorban)?
- Önálló vagy inkább ragaszkodó típus?
- Mennyire aktív?
- Kommunikál-e idegenekkel?
- Hogyan viszonyul az idegen tárgyakhoz, hangokhoz?
- Szeret játszani, apportozni?
- Hogyan reagál a fájdalomra?

Ezek mind- mind kiderül már addigra mire elhozzuk az alomtársai közül. Ne felejtsük el ezeket a kérdéseket feltenni, mert nagyban megkönnyítheti az otthoni dolgainkat. Hiszen teljesen máshogy kell egy félősebb kiskutyát az új helyéhez szoktatni, mint egy bátor, domináns kutyát.

Persze ezeken lehet változtatni, de hogyan?
Az első a szocializáció: meg kell ismertetni az ingerekkel, a traumákra/félelmekre külön figyeljünk oda.

1. Ingerekkel való megismertetés:
Érdemes hamar forgalmas helyre, emberek, más kutyák közé vinni az újdonsült családtagot. El kell érnünk, hogy minél magabiztosabban tudjon viselkedni minden helyzetben.
Fontos az, hogy megismertessük mindenféle méretű, fajtájú kutyával, hogy később ne alakuljon ki ellenszenv vagy félelem. Ez kutyaoviban vagy a környékünkön összeverődött kölyökcsoportban a leghatékonyabb.
Figyeljünk arra is, hogy milyen kutyát szeretnénk belőle. Ha családi kedvencnek akarjuk és nagyon sok ingert kap kölyök korában, majd ez megszűnik, az kártékony lehet.

2. Félelmek kezelés:
A legjobb, ha ölben ismertetjük meg a félelmetes "ellenséggel". Nagyon jó módszer az is, hogy megvárom míg az adott helyen megnyugszik, lelazul esetleg elpihen a kutya.

 

A kölyökkutya nevelése

Az első és legfontosabb a szabályok, napirend felállítása. Mindenki tudja, hogy a következetesség és a tiszta kommunikáció a leghatásosabb, mert a kutyánál vagy fekete van, vagy fehér. Ezt mindig tartsuk észben, mert nagyon hamar összezavarhatjuk az állatot és végül nem tudja mit várunk el tőle. Próbáljuk egy olyan napirendet kialakítani, amit nagyjából mindig tartani tudunk. A saját helyét is minél hamarabb ki kell alakítanunk és kijelölnünk azokat a helyeket ahova mehet és azokat a tárgyakat, amiket birtokba vehet.
Nagyon jó példa erre a kertben tartott kutyák lakásban engedése néha napján és a lakásban tartott kutyák bútorra felengedése. Ha egyszer megengedjük a kutya nem fogja érteni, hogy legközelebb miért nem. Büntetésként éli meg egy előtte elkövetett dologért. Ha szerencsénk van, akkor mondjuk előtte csak szépen nézett ránk. Rosszabb esetben pont valamilyen elvárt viselkedést gátolunk vele. Gondolok itt arra, hogy a kutya éppen nyugodtan volt és akkor egyszer be- vagy felengedtük, majd legközelebb ugyanennél a viselkedésnél nem. Így azt erősítjük benne, hogy ne legyen nyugodt, mert azért büntetés jár.
A NEM szó tudatosítása, tehát a gátlás bevezetése is elsődleges. Hangosan mondjuk ki a szót és határozottan, majd ha abbahagyja a nemkívánatos viselkedést gyorsan dicsérjük meg. Fontos az is, hogy ne hagyjuk "durvulni" a kutyát. A legtöbben abba a hibába esnek, hogy hagyják a durva játékot és nem szabnak gátat neki. később pedig nem értik miért harapdálja őket a kutya. Ha játék közben túl erősen játszana a kutya egyből tiltsuk és hagyjuk abba a játékot.
A szobatisztaságra nevelés az egyik legkényesebb pontja a lakásban tartott állatok életének. A pár napja elhozott kiskutyánál nem érdemes otthon leszidni, hiszen még nem tudja tudatosan működtetni az izmait. De ne feledkezzünk meg arról, hogy ha kint végzi el a dolgát, akkor nagyon meg kell dicsérni. Itt a legfontosabb kérdés, hogy mennyi idős korára kell egy kutyának szobatisztának lennie. Általában 2-3 hónapot vesz igénybe a kialakítása, de persze vannak szélsőségek minden irányba. 5-6 hónapos korra szokott kialakulni a teljes szobatisztaság, amikor már balesetek sem történnek, ha hosszabb időre otthon hagyjuk a kutyát.
A tanítás elkezdődhet már 8 hetes korban, 1-2 percre. Ne erőltessünk semmit. Fontos, hogy pozitív megerősítéssel tanítsuk a kutyát, ne legen negatív élménye tanulás közben, mert akkor elveszítheti a lelkesedését.
A gazda bástya legyen a kiskutya mögött. Minden helyzetben meg kell őriznünk a hidegvérünket és nyugodtnak kell maradnunk. Tudnunk kell mikor kell "élni hagyni" és mikor kell segítenünk neki. Ez pont olyan, mint a gyereknevelés, ott sem szólunk bele minden helyzetbe.

Végül a nevelésről egy szösszenet:

"Céltudatos, átgondolt emberi tevékenység, mely során a fiatal kutyánál a céljainknak megfelelő tulajdonságok kialakítására törekszünk vagy a meglévő előnyös tulajdonságokat erősítjük." (Dr. Kováts Zsolt)

11005543_1619006998328474_655872203_n.jpg

Források: 

Belényi Bea: A kölyökkutya nevelése és szocializációja; Dr. Kováts Zsolt

Szólj hozzá

GazdiktólGazdiknak Czibere Cecília Belényi Bea