2015. jan 23.

Vajon mennyi az elég?

írta: Duna Dog Center
Vajon mennyi az elég?

Hogyan gyakoroljunk...

Sokan kérdezték már tőlünk a suliba jövet, hogy mennyit kell gyakorolni a kutyával, hogy eljárnak vele kutyasuliba? Nincs olyan sok időnk...

Erre én mindig azt szoktam kérdezni, hogy van napi háromszor 5-10 perce? Mert ha igen, akkor megéri eljárni kutyaiskolába.

Nézzünk csak meg egy kicsit miért is?

Egy kiskutya átlagosan 5 percet tud koncentrálni, ez az idő persze lehet kevesebb és több is attól függően, hogy hol gyakorlunk. Otthon, a zárt (elszeparált) környezetben minden sokkal jobban megy és a feladatokat is lelkesebben hajtja végre a kutya, mint kint a szabadban. 

A gyakorlást mindig otthon kezdjük, majd fokozatosan az utcán is gyakoroljunk. Ingerszegény környezetben minden egyszerűen megy majd, de amikor kilépünk az ajtón már minden más. Ezért azt javaslom mindenkinek, hogy ne várjon el semmiképpen sem olyan teljesítményt, mint amit ott nyújt a kutya. Sőt az elején csak kisebb feladatokat várjunk el, kevesebb ideig. A koncentráció a legfontosabb, amit főleg gyakoroljunk inger gazdag környezetben először, aztán jöhet a többi.

Hamar észrevesszük majd a kutya viselkedésbeli változását, hiszen szinte csüngeni fog rajtunk a séták során, ha rendszeresen gyakorlunk vele. Ilyenkor el sem mozdul az ember mellől. De ezzel vigyázni is kell, ha mindig jutalomfalattal megyünk sétálni nem hagyjuk, hogy a kutyánk igazi kutya lehessen! Ezért azt javaslom, hogy a napi sétákból csak egy során gyakoroljon a kutyával, a többit otthon vagy egy erre kijelölt plusz időpontban.

 

Tényleg elég a napi háromszori gyakorlás? Főleg ilyen kevés időre?
Én azt mondom, hogy néha kicsit sok is! Nem szabad mindig erőltetni a gyakorlást, mert akkor sem a gazdi, sem a kutyus nem élvezi egy idő után a közös munkát. Sőt, ha "nem érezzük magunkat a toppon", akkor ne is erőltessük. Sokkal hamarabb elveszítjük a türelmünket és olyan konfliktus helyzet alakulhat ki, amire igazából nem is lett volna szükség. 

A lényeg mindig az, hogy a gyakorlásban örömüket leljük a kutyával együtt!

Szólj hozzá

Kutyaiskola Iskolaidőben