2015. jan 07.

Mi a mindennapi haszna a BH vizsgának?

írta: Duna Dog Center
Mi a mindennapi haszna a BH vizsgának?

És a szintfelmérőnek?

Sokan kérdezték tőlünk, hogy van-e bármilyen gyakorlati/ mindennapi haszna annak, ha BH vizsgás a kutyájuk. Erre a válaszom az, hogy igen, nagyon sok haszna van. Vannak olyan országok, ahol kötelező is a BH vizsga megléte, ha valakinek "harci kutyája" van.

Beszéljünk egy kicsit a BH vizsgáról. Két részre bonthatjuk a pályamunkára és a forgalmi részre. 

Talán a legkézenfekvőbb haszna a forgalmi résznek van, hiszen itt biciklis mellett kell elmenni. Hangoskodó ember közelébe, gyalogátkelőn kell átkelni, vasúti átjárón, másik kutyák mellett. Itt mindig azt figyelik a bírók, hogy mutat-e agressziót a kutya és ha igen, akkor vajon a gazdi tudja-e kezelni? 

A pályamunka miből áll?

Kb. 500 lépést kell megtennie úgy a kutya- gazda párosnak, hogy a kutya figyelme nem lankad. Ez sok. Mindenki nézz meg most kb. mennyi lépést tud megtenni az ebzetével úgy, hogy annak a szeme rajta csüng. Nem gondolom, hogy 5-10 lépésnél bárkinek több menne gyakorlás nélkül. 
A menetelést pórázon és póráz nélkül is végig kell csinálni. Ugyanaz az egész. Vajon ezt mennyire unhatják a kutyák? Amikor sietünk az utcán és lábmellé kell hívni ez nagyon hasznos lehet, főleg az hogy a kutyának, amikor megállunk le kell ülnie szó nélkül. Mivel ez is egy feladata a kutyának a vizsgán.

A csoportkerülést is pórázon és póráz nélkül is végig kell hajtani. Itt a fő szempontok, hogy a kutya ne mutasson félelmet az idegenek iránt (igen, a vizsgán teljesen idegen személyek állnak majd a csoportban) és elmerjen közöttük menni, valamint ha ő van az idegen felőli oldalon ne szagoljon ki.
Ezt ugye sokszor tapasztaljuk az utcán is... sétálunk a kutyával és jön egy szatyros néni, persze a piacról, jó sok hús van nála... Hogyan megyünk el úgy mellette, hogy ne kelljen a pórázt rángatnunk és hangosan tiltanunk? Gyakorlás nélkül relatíve sehogy... 
Na de, ha van egy BH vizsgás kutyánk, aki póráz nélkül úgy kerül a csoportban, hogy nem szagol ki, egyszerűen csak lábhoz hívjuk és magunkra vonjuk a figyelmét és mindenféle konfrontálódás mentesen elhaladunk a néni mellett.

Az úgy nevezett pózos feladatok és a behívás. Úgy gondolom, ezt érzi mindenki a leghasznosabbnak. Hiszen, ha tudjuk menet közben ültetni, fektetni a kutyánkat, ezt a tudást bármikor használhatjuk. A behívás meg természetes, enélkül nem is tud a gazdi rendesen sétáltatni. 

Viszont felmerül a kérdés, hogy jó-jó ez mind szépen megy a pályán, de az utcán mi lesz?
Az egyik legfontosabb elv a tanulásban, hogy mindent először elszeparált, csendes helyen kezdjünk el gyakorolni és utána mindent tanuljunk meg kint is, 'a való világban". Mert itt tényleg az a lényeg, hogy a kutya minden körülmény között megcsinálja a feladatokat.

 

Térjünk át a szintfelmérőre. Sokan kérdezték, hogy ha eljönnek a szintfelmérőre, akkor kötelező-e részt venniük a tanfolyamon és ha részt is vesznek, akkor a BH vizsga kötelező-e?

Erre a válaszom az, hogy semmi sem kötelező! Mi nem tehetjük azzá. Csak egy lehetőséget adunk arra, hogy mindenki letudjon vizsgázni vagy vizsgaszintre tudja hozni a kutyáját. Mindenki eljöhet a szintfelmérőre, aki akar, ezzel csak a mostani állapotot tudja meg, hogy hogyan tudná teljesíteni a BH pályát.

BH-menet-rajz.jpg

 

Remélem segítettem mindenkinek a döntésben és további kérdéseikre is szívesen válaszolok!

Szólj hozzá

Duna Dog Center GazdiktólGazdiknak Czibere Cecília BH vizsga Szöllősi Zsolt Mázli Kutyaiskola