2014. okt 29.

Hogyan tápláljuk megfelelően a kutyánkat? (3. cikk)

írta: Kutyakellék.hu
Hogyan tápláljuk megfelelően a kutyánkat? (3. cikk)

Az ételallergiáról

Előző cikkeimben írtam a kedvenceink táplálásáról a kölyök kortól az idős, senior korig. Ott a normál táplálásról írtam.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy valamire allergiás kutyánk. A leggyakoribbak a csirkehús, vagy valamilyen gabonafélére való allergia. Ezt mi pontosan nem tudjuk megállapítani, mindenféleképpen állatorvoshoz kell fordulnunk. Természetesen vannak jelek, amik alapján gyanakodhatunk ilyen allergiára.

Minden eset más és más, de azért ha kiütéseket találunk rajta és nem múlnak el pár nap alatt, akkor ez is lehet egy jel az allergiára. Ha a füle, szeme folyamatosan begyullad, ez is lehet egy jelzés.

Szeretném most is elmondani, nem vagyunk állatorvosok, hogy ezt mi meg tudjuk így ránézésre megállapítani. Minden ilyen gyanú esetén forduljunk állatorvosunkhoz, hogy kiderüljön mi okozhatja ezeket a tüneteket.

Ha kiderül, hogy ételallergia, akkor se csüggedjünk, mert a tápgyártók igen sokféle tápot kínálnak az érzékeny típusú kutyáknak.

Vannak monoproteikus tápok, amik csak egy bizonyos fehérjeforrást használnak a táp készítésekor. Ezek általában a bárány, ló, nyúl vagy a hal. Ezen tápok használatával gyorsan ki tudjuk szűrni az allergiát okozó fehérjeforrást. A legáltalánosabb, mint írtam a csirkehús allergia, de ritkán más is előfordul. Véleményem szerint ettől függetlenül a kiskutyák etetését kezdjük nyugodtan a csirkehúsból készült tápokkal. Amíg nem jön elő ez a probléma, nyugodtan adjunk neki csirkés tápot.

Másik nagy terület a gabonafélékre és a hüvelyesekre(itt is főleg a szójára gondolok) való allergia. Itt is nagy választékot találunk. A Grain free ami teljes gabonamentes tápot jelent. Vannak azért olyan tápok is amikben nincs szója, de ha ilyen problémánk van, akkor figyeljünk oda és olvassuk el feltétlenül a táp összetételét.

Sajnos amúgy nem olyan egyszerű az allergiát okozó tényezőt gyorsan kiszűrni. Van mikor több hónapot is „kísérleteznünk” kell, mire rátalálunk az allergiát kiváltó elemre.

Fontos, hogy tudjuk, mit és mikor adunk új dolgot a kutyánknak. Ez nagyon fontos főleg, ha valamilyen allergiás tünetet veszünk észre rajta. Megkönnyíthetjük magunk és állatorvosunk dolgát is.

10721193_787899257935450_736385265_n.jpg 

Szólj hozzá

Dunaújváros GazdiktólGazdiknak kutyakellek.hu