2014. okt 20.

Mit ad egymásnak az ember és a kutya?

írta: Duna Dog Center
Mit ad egymásnak az ember és a kutya?

Az együttélés viszonya, minősége

Ősközösségtől a városállamok kialakulásáig

A kutya és az ember találkozásával kölcsönösen nyereséges helyzet alakult ki. Mindkettőnek javultak az életkörülményei, de az ember kiragadta a megszokott környezetéből a kutyát.

Kutya nyeresége: felesleges maradék elfogyasztása

Ember nyeresége: fejlettebb érzékszervei által hamarabb tudta bejelezni a vadállatokat

 

Vajon őskutya alakult-e ki (azaz a farkasok egy csoportja mutálódott) vagy az ember ragadta-e ki és ezáltal mutálódott?

• Rókáknál végzett kísérlet: olyan egyedeket választottak ki, akik soha nem értek be, kölykök maradtak lényegében → ez alapján van olyan vélemény is, hogy a kutya egy be nem érett farkas.

• Ha ember választotta, akkor az úgy történhetett, hogy a nagyon domináns egyedeket kiszórták szép sorban, végül az ember lett az irányító, a vezér → megszületett az ember mellett élő kutya.

 

Hogyan fejlődhetett ki a kutyában az együttműködési hajlam? 

Evolúciós magyarázat: írott korszak előtti időkben szoros együttélés, de a kutya alárendelt lehetett (közmondások: alig van pozitív; kutyát szolgalelkűnek tartják, őt nem magasztalták, nincs kutya-eredetmonda...). A vezér szerepét már az ember tölti be → tudattalan felelősségvállalás.

 

Ókortól a technikai civilizáció elterjedéséig

Tartalék felhalmozás, vagyon gyarapodás → nagyobb közösségben tudtak együtt élni, több embert etetni → tolvajlás és irigység kialakulása → az ember saját maga ellenségévé vált. Mégis, a sanyargatott réteg fejlődött tovább: mikor találkozott a termelő és a portyázó csoport, a termelőnek csak úgy lehetett esélye, ha összefogtak egymással és ha meg tudták védeni magukat.

Kialakultak a városállamok + védelemre használták a kutyát. Szakmák alakulnak ki és a kutya feladatkörök is (tudatos szelekció)

 

A fogyasztói társadalom kialakulásával kezdődő jelenkor

Kik tartottak hobbiból kutyát? 

Természetesen a gazdagok, akiknek csak egy újabb szórakozási lehetőséget jelentettek.

Mi már nem a létért, hanem a jólétért küzdünk - ebbe már belefér a társasági kutyatartás is. az uralkodó kutyája sokkal befolyásosabb lehetett, mint egy jobbágyé. Sok kutyatartó a szociális defektjei miatt tart kutyát, de ha szerencsénk van, a kutya vezet vissza az emberhez. Megtanítja kinyitni az embert és bízni a jóban.

 

Kutya a nagyvárosban

A gazda szerepe:

Albert és az expedíció története: A kutya úgy akar tiszteletet adni, hogy ha a kutya belátja nap mint nap, hogy jó döntéseket hozok

Egyre sűrűbben megjelenő problémák, zavarok: félelmek, viselkedészavarok, antiszociális magatartás, agresszió → vele született tulajdonságok és a környezet okozza, amiben fejlődik.

Van olyan is, hogy egy kutyafalka összeverődik a városon kívül - elmegy és a vadonban él vagy a város perifériáján verődik össze. ilyenkor általában egy őrszem figyel a kívülállókra, jelez ha bármi gond van, biztonságban tartja a falkát.

 

Hogyan tanul a kutya?

Hasonlóan, mint az ember: a társára figyel, onnan tanul; nem kell feltalálnia újra a gőzgépet, elektromosságot, stb... ezért van a szemkontakt. az ösztönös benyomásokat felülírja az információ. az összes állat tapasztalati úton tanul, kivéve a kutya - ez egy hipotézis egyelőre.

A kutya tud kérdezni: problémamegoldáskor a gazdára néz kérdőn.

 0.jpg

Forrás: 

Korom Gábor:

A kutya származása; falkaállat vagy családtag; kutya és ember viszonya

Szólj hozzá

TOP Tudományoskodás Korom Gábor Tükör Oktatóképzés