2014. nov 03.

Optimizmus teszt

írta: Duna Dog Center
Optimizmus teszt

Földi Levente

Tesztünkben a kutyáknak először megtanítjuk, hogy ha a kísérletvezető a terem egyik oldalára helyez egy tálat, akkor abban mindig van elrejtve jutalomfalat, míg ha a terem másik oldalára, akkor soha sincs.

Ezt követően az optimizmust úgy mérjük, hogy egy középre (tehát a „teli” és „üres” hely közé) lerakott „félig üres, félig teli” tálra úgy reagálnak, mintha az félig üres vagy mintha félig teli lenne. optimizmus2.jpgFeltételezzük, hogy a kutyák alap optimista/pesszimista beállítódásán kívül az is befolyásolja a válaszukat, hogy éppen milyen kedvük van (azaz mi történt velük közvetlenül a tesztpróba előtt). Így vizsgálatunkban bizonyos kutyák a tesztpróbát megelőzően azt tapasztalhatják meg kétszer egymás után, hogy a tálban van jutalomfalat, míg mások azt tapasztalhatják meg, hogy a tálban nincs jutalomfalat. Ezután pedig megnézzük, hogy a pozitív tapasztalattal rendelkező kutyák optimistábbak-e.

 

Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Bármilyen 1 év feletti kutya
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
Kb. 15 perc
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ: levi.foldi@gmail.com (Földi Levente)
Megjegyzés: Olyan kutyák is jelentkezhetnek, akik korábban már részt vettek Optimizmus teszten, de kérjük ezt jelezni a kísérletvezetőnek

 

 

Jelentkezem!!!

Szólj hozzá

ELTE Tudományoskodás ELTE Etológia