2014. nov 24.

Nyakörv, póráz...de hogyan?

írta: Duna Dog Center
Nyakörv, póráz...de hogyan?

A kölyökkutyánknak meg kell szoknia a nyakörvet és a pórázt. 

Nézzük, miként is tanítom meg ezeket a kutyáknak.

Legelőször is elkülönítem a minden napokban használt nyakörvet és a tanításhoz használt nyakövet. A minden napokban használt nyakörv általában szövetből készített kör, vagy lapos alakú nyakörv, ezt viseli minden nap a kutya. Minden új dolog megtanításánál a következőket kell betartani. Először megértetem a kutyával a feladatot, majd hagyok időt neki a rutin szerzésre, és csak eztán követelem meg tőle a tanultakat.

Így teszek a nyakörv elviselésének során is. Kezembe veszem a nyakörvet és a jutalom falatot. (azoknak, akik nem olvasták előző cikkemet, a jutalom falat csak is virsli, debreceni, lecsókolbász lehet, lényeg, hogy hús alapú legyen. Az indoklást elolvashatja előző cikkemben.)

Odahívom a kutyát, hagyom, hogy megszagolja, megnézze a kezemben tartott nyakörvet, majd neki adom a falatot. Ezt megismételem többször, ügyelve arra, hogy mindegyik esetben egy kicsit másképp történjen, mondjuk, leejtem a nyakörvet, máskor a nyakörvre helyezem a jutalom falatot, és hagyom, hogy megegye róla. Ezt minden nap többször gyakorlom. Amikor a kutya már a nyakörv látványától nagy örömmel szalad hozzám, akkor kezdem meg a nyakörv ráhelyezését. Ráteszem a nyakörvet és újabb jutalom falatokkal jutalmazom és játszom vele egy-két percet, majd mielőtt elkezdené kaparni a kutya a nyakörvet, leveszem róla. Újabb jutalom falatot adok neki és ismételten játszom vele egy keveset.

Természetesen ezt már néhány nap után elkezdem gyakorolni a kutyával miután az alomból magamhoz vettem. Egyre hosszabb ideig hagyom rajta a nyakörvet, és igyekszem minél több szituációban megismételni ezeket. Mind addig gyakorlom ezt, amíg a kutyámnak nem okoz problémát a nyakörv elviselése. Ez általában 4-5 hét alatt érhető el.

Ezek után jöhet a pórázhoz való szoktatás, de először néhány gondolat a megfelelő pórázról. Nagyon sok féle póráz kapható a piacon. A legtöbb gazda nem megfelelő pórázt választ az adott kutyához és feladatokhoz. Minden esetben figyelembe kell vennem, hogy mennyi idős a kutya, mit akarok neki megtanítani, mennyit és mit tanult meg a kutya. Én a legtöbb esetben a kör alakú pórázt részesítem előnyben. Az ok nagyon egyszerű, az ilyen póráznak a fogása a legkényelmesebb.

A következő módon kezdem kedvencemnek megtanítani a pórázon való mozgást.

Először csak egy 15-20 centis pórázt teszek a nyakörvére. Ehhez tökéletes egy darab, akár ruhaszárító kötél is. Nem kell venni minden esetben egy kicsivel hosszabb pórázt.

A fokozatosság elvét követem minden esetben, így itt is. Minden egyes gyakorlás során egy kicsivel hosszabb pórázt teszek a nyakörvre, mindaddig, amíg elérem az 1méter 60 centis hosszt. Ez az ideális hossz az alap gyakorlatok megtanításához. Ezt mindössze 1 hét alatt érem el. Nem próbálom meg irányítani a kutyát a pórázzal addig, amíg nem érem el ezt a hosszt. Csak ezután kezdem irányítani a kutyát a pórázzal, természetesen a fokozatosság elvét itt is betartva. Megfogom a pórázt és hagyom, hogy a kutya arra menjen, amerre akar.Fokozatosan egyre nagyobb ellenállást tanúsítok, addig, amíg meg nem fékezem teljesen a kutyust. Most jön a legfontosabb információ! Miként kezeljük a pórázt ezután? Amikor már szívesen megy kutyánk a pórázon és nem viseli meg az sem, ha visszatartom a pórázon, akkor elkezdhetem a tényleges irányítást. Ha a kutya az előttem lévő félkörben helyezkedik el, tehát húz, akkor a pórázon rántok egyet majd 1-2 másodpercig szünetet tartok. A póráz rántásának erőssége mindig arányban legyen a kutya súlyával, életkorával, habitusával, valamint azt is mindig számításba kell vennünk, mennyit gyakoroltuk ezt a kutyával eddig.

Amennyiben nem működik a dolog, valamit nem jól csinál. Ne csüggedjen, senki sem születik kutyakiképzőnek, a gazdának is rutint kell szereznie az egyes gyakorlatok kivitelezésében. Van egy biztos módszer, ami mindig működik, csak sok idő és sok türelem kell hozzá.

Annyi dolgunk, ha kedvencünk eszement módon húz, hogy ilyenkor megállunk és megvárjuk,amíg a kutya megáll nyugodtan. Ekkor újra elindulunk. Ezt addig ismételjük, amíg a kutya belátja, ha húz nem ér vele el semmit. Ilyenkor már működik, az un: „fék” hatás. Ezért is hívják ezt belátásos tanulásnak.

Mi a teendő akkor, ha kutya lecövekel, és nem akar mozdulni sem? Ekkor fontos meggyőződni arról, hogy miért teszi ezt a kutyánk. Ha fél és nem mer mozdulni, vagy rosszul végeztük a pórázhoz és nyakörvhöz való szoktatást, vagy valamilyen külső inger bizonytalanította el. Ezért is fontos, hogy mindig a kutya saját környezetében kezdjük meg az első gyakorlást. Itt nem fogják elvonni a figyelmét az úgynevezett külső ingerek. A külső ingerekről és hatásaikról a későbbiekben még írók bővebben. Ekkor a kutyával szembefordulok és hívom magamhoz, ha kell még jutalom falatot is használok. Amikor odajön, megjutalmazom, hiszen arra kértem az előbb, hogy jöjjön hozzám. Majd felállok és hátrálva megkérem ismételten, hogy jöjjön hozzám és most folyamatosan hátra fele mozgok legalább 6-8 lépést. Utána ismételten megdicsérem, és szükség szerint megjutalmazom falattal is. Ezt néhányszor megismételem, majd ha jól működik a dolog, akkor hátat fordítok a kutyának és így teszek meg pár lépést. Persze a fejem visszafordítva, folyamatosan szemmel tartom a kutyát, és ekkor is a végén felé fordulva jutalmazom meg kedvencem. Ezt így gyakorlom nap, mint nap, és mindig egy kicsit növelem a távolságot. Figyelem napi m5 perc gyakorlás bőven elég soha sem a mennyiség fog eredményt hozni, sokkal inkább a minőség.Amennyiben makacskodik kutyánk (egy fiatal 3-4 hónapos kutyánál még nem nagyon beszélünk ilyenről, persze vannak ritka kivételek. Én is évente egy-két ilyen esettel találkozom. De leginkább serdülő korban fordul elő gyakran a kutyáknál.) akkor a következőt szoktam tenni. A pórázt sok apró mozdulattal megrántom egymás után többször. A megfelelő technikával kivitelezett gyakorlatnál elérjük megfelelő „gáz” hatást, vagyis a kutyánk rákapcsol és igyekszik követni bennünket. Én egyébként így teszek minden esetben, amikor a kutya lemarad tőlem. Nekem eddig ez tökéletesen bevált. Vannak egyedek, amelyeknél ez nem működik, vagy tanácstalanok vagyunk, és nem tudjuk eldönteni mi a teendő. Ekkor mindig azt teszem, hogy egyenletes tempóval elkezdem húzni a pórázt addig, amíg az meg nem feszül teljesen, és ha szükséges még azután is. A kutya nem fogja szeretni, hogy vontatom, és ezért el fog indulni utánam. Persze ügyelek arra, hogy akkora erővel végezzem a gyakorlatot, aminél még a kutya nem a kellemetlenséget jegyzi meg a gyakorlatból, és persze végig beszélek hozzá, biztatom a gyakorlat alatt. Amikor utolér, még egy bónusz jutalom falatot is adok neki a sok simogatás és dicséret mellé. Amikor már ügyesen sétál pórázon a kutyám, akkor elkezdem újabb és újabb helyszíneken gyakorolni. 

Minél előbb kezdem el az egészet, annál könnyebb dolgom lesz és az új helyzeteket is könnyebben szokja meg a kutyám. Sok sikert minden gazdinak!

1779915_567482873382732_3140514223164042031_n.jpg

 

Forrás: Nyakas Gábor

Szólj hozzá

Duna Dog Center Nélkülözhetetlen Nyakas Gábor