2014. dec 16.

Készüljünk a szilveszterre!

írta: Duna Dog Center
Készüljünk a szilveszterre!

Miként óvd a kutyádat a tűzijátéktól?!

Sajnos a szilveszter éjszaka nem mindenkinek a felhőtlen szórakozásról szól….

Biztosan sokan tapasztalták már,hogy kutyájuk a tűzijáték ideje alatt teljesen megrémül, pánikol, vagy akár világgá is szalad.

Ezért néhány gondolatot megosztanék veletek, remélve, hogy segíteni tudok ezzel rajtatok és kutyáitokon!

Azt, hogy miért van ez a félelem egyes kutyáknál most nem osztanám meg veletek, hiszen a december 27-i előadásom része lesz ez is. ( ami ingyenes mindenkinek)

A szoktatás:

Fontos, hogy hozzá szoktassuk a kutyát a különböző zajhatásokhoz. Természetesen ezt fokozatosan tegyük és mindig más helyszínen. Egy-egy gyakorlat rövid ideig tartson és inkább többször ismételjük meg egy nap ügyelve arra is, hogy ez mindig más napszakban legyen.

Lássunk egy példát: Én mindig egy úgynevezett start pisztoly segítségével kezdem el a gyakorlást. Megkérem a segítőmet, hogy 100-120 méter távolságból 20-30 mp különbséggel süsse el a pisztolyt. Az elejétől kezdve nagyon nyugodtan és magabiztosan sétálok a kutyával. Amennyiben a kutya nem reagál negatívan a lövésre, akkor megdicsérem. Ügyelve a fokozatosság elvére itt még kicsi dicséretet kap. Amennyiben megijed vagy negatív viselkedést mutat figyelmen kívül hagyom. Folyamatosan közeledek a segítőmhöz. Minden kutyánál más és más ideig tart a szoktatás. Lesznek kutyák amelyek akár egyetlen nap alatt megszokják a pisztoly okozta zajt, és lesznek kutyák melyeknek ez akár több hónapig is eltarthat ugyanez.

Kellő türelemmel és némi odafigyeléssel elérjük, hogy a kutya nem reagál negatívan egy ilyen típusú zajhatásra!

Az előkészületek:

Már a szilvesztert megelőző két hétben minden nap elviszem megsétáltatni a kutyát, és ez nem egy 5-10 perces séta hanem minimum 1 órás. Még akkor is ha az időjárás nem túl jó. Ma már a kutyáknak is lehet kapni mindenféle ruházatot télvíz idejére. Fehérváron pl. az Alpha- Vet állatkórházban ezeket be tudjátok szerezni. Ez nem csak arra jó, hogy az energiafelesleget kiadja magából a kutya, hanem már ekkor szoktatod az ilyenkor gyakori ingerekhez. Mindig más útvonalat válassz, mert így megismerteted a lakóhelyed környezetét a kutyáddal és ha ne adj isten mégis elszökik otthonról, így nagyobb az esély, hogy hazatalál.

Csak megbízható nyakörvben és pórázon sétáltasd a kutyádat. Úgy kell felhelyezni a nyakörvet, hogy ne tudja kihúzni a fejét akkor sem ha megijed. A pórázt is ellenőrizzük nehogy elszakadjon amikor a kutya ijedtében megugrik.

A nyakörvön legyen egy biléta, ami tartalmazza a kutya nevét és a gazda elérhetőségét.

Szilveszter napján sötétedés után már ne menjünk sétálni ezt legkésőbb a sötétedésig tegyük meg.

Amennyiben szükséges kérjünk az állatorvostól nyugtatót. Figyelem a legtöbb nyugtató csak akkor hat, amikor a kutya még nyugodt. A feszült, izgatott kutyáknál a hatás jelentősen gyengül, vagy nem is jelentkezik. Én sedalin pasztát használok, ez vényköteles tehát jó előre gondolkodni.

Az udvaron tartott kutyákat lehetőség szerint engedjük be a lakásba, vagy egy biztonságos helységbe. Pl.: pince vagy kazánház. Itt arra ügyeljünk, hogy ehhez is szoktatni kell a kutyát, tehát ne december 31 én kezdjük ezt gyakorolni. Továbbá ügyeljünk arra, hogy ezekben a helységekben sem tudjon kárt tenni magában.

A láncon tartott kutyáknál arra kell ügyelni, hogy ne tudja sehova felakasztani magát, és ne legyen túl hosszú láncon mert ha megijed nagy lendületet tud venni és amikor megfeszül a lánc jobb esetben elszakad rosszabb esetben nagy fájdalmat okoz magának a kutya, ami csak tovább fokozza a stresszt.

Célszerű akár a világhálóról letölteni különböző tűzijátékok zaját és ehhez szoktatni fokozatosan kedvencünket. Sokszor rövid ideig és először alacsony hangerőn. Majd fokozatosan egyre hangosabban és egyre tovább lejátszva.

Lehetőleg ne hagy magára kutyádat szilveszter éjjelén, amennyiben mégis akkor tedd meg az előkészületeket. Ne feledd ma már a legtöbb városban van színvonalas kutyapanzió. Ezeket látogasd meg jó előre, mert nem rossz ha a kutyád már ismerős helyre megy, és győződj meg  az üzemeltetők képzetségéről, mert sajnos sok a „gagyi” panzió. Legjobb ha állatorvosodtól kérsz ajánlást. Székesfehérváron Alba Dog Centert ajánlom mindenkinek.

Mire ügyelj még?

Tartsd magad a napi rutinhoz!

A séta alatt viselkedj úgy, mint egy igazi vezető!

A pórázt fűzd a csuklódra, mert így nehezebben tudja kirántani magát a kezedből.

Automata pórázt ne használj ha nincs más akkor csak maximum másfél méterre engedd ki.

Maradj közömbös a zajok iránt. Ha te magad is megijedsz egy durranástól nem várhatod el a kutyádtól a nyugodt viselkedést.

Csak a nyugodt viselkedést erősítsd meg, legtöbbször elég a dicséret és egy kis simogatás.

Amennyiben megijed és menekülni akar, esetleg szembe fordul a gazdával úgy akarja kihúzni a fejét a nyakörvből, akkor ne fékezzük le teljesen a kutyát hanem néhány lépés alatt lassítsuk le, lazítsuk le a pórázt, majd folytassuk a sétát.

Kennelben, lakásban tartott kutyáknál ellenőrizzük a nyílás zárókat, hogy ne tudja kinyitni a kutya.

Ha kárt okoz ijedtében semmi kép se büntessük meg vagy szidjuk le a kutyát.

A bent tartott kutyáknak játszunk le egy nyugodt zenét. Itt fontos, hogy folyamatos legyen és monoton.  A hangerőben is meg kell találni az ideálist. Nem jó sem a túl hangos és a túl halk sem.

Remélem tudtam segíteni ötleteimmel.

Forrás: Nyakas Gábor

244116_405381203_big.jpg

 

Szólj hozzá

Nélkülözhetetlen Nyakas Gábor