2015. máj 21.

Egy újabb sport szerelem: A terelés

írta: Duna Dog Center
Egy újabb sport szerelem: A terelés

Nagy szerencsém van, hiszen két teljesen különböző fajtájú és habitusú kutyával áldott meg a sors. A dalmaták szaglászási mániája mellé egy tipikus juhászkutyát ismerhettem meg, aki vagy teljesen "rád tapad" vagy dolgozik.

Május 16.-án rendezték meg a IV. Tanmark's baráti aussie találkozót (ezúton is szeretném megköszönni a szervezést Frittmann Ivettnek és Rozsos Eszternek). Itt találkoztam először testközelből a terelés művészetével vagy ahogy Szarvas Petra mondani: a húzogatós sporttal.

tma_tali_10.png

Hogy miért is használhatta Petra rá ezt a szót? Nézzük csak... egy csomó birka között futkorászik a kutyád, akit próbáltok közös erővel koordinálni miközben a barik követnek téged, mert Petra borderei is besegítenek, hogy minden a megfelelő mederben folyjon. Majd amikor a kutyád a birkák mögé került nagyon gyorsan el kell indulnod hátra fele miközben persze irányt is váltasz és közben dicséred a kutyádat. Na valahogy így éltem meg az első terelésünket, ami így is fantasztikus élmény volt.

tma_tali_19.png

Az első terelés egy fajta gazdi- kutyus viszony próba is. Nálunk is tisztán látható volt, hogy nem vagyunk még egy összeszokott páros. A kutyám hatásosabban terelt egyedül, mint amikor próbáltam hozzá szólni. Ezzel persze nincsen baj, hiszen a terelési ösztöne nagyon a helyén van, na de kérem, azért megláttam, hogy jócskán van még min dolgozni.

Egyfelől rettenetesen büszke vagyok, hogy ilyen jó képességű kutyát szeretgethetek, próbálhatok fel- és megnevelni. Másfelől kíváncsian várom a következő alkalmat amikor újra megmérettetik a kapcsolatunk. Vajon mennyit fogunk fejlődni addigra? Észre lehet majd venni a változást? 

tma_tali_16.png

 

De beszéljünk egy kicsit a "hivatalos" részről is! Mi is az a terelés pontosan?

A terelés egy igen összetett sport, mely nagyon sok befektetést igényel.

Eredményes terelő képzés elképzelhetetlen:

  • arra alkalmas (vele született képességek!) kutya
  • megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező kiképző és
  • a gyakorláshoz, a kutya szintjének és tudásának gyarapításához megfelelő juhok és területek, valamint
  • rendszeres képzés és gyakorlás nélkül.

A terelő képzés során a kutyát arra tanítjuk meg, hogy hogyan használja veleszületett ösztönét és képességeit, illetve ezeket a veleszületett képességeket fejlesztjük.
Ha a veleszületett képességek hiányoznak, azokat utólag nem lehet pótolni és a terelés engedelmességi feladatsorként nem értelmezhető, ebből adódóan nem tanítható.


A farmon belül és a környező területeken minden kutyával képzettségi szintjének és a képzési célnak megfelelő területeken van lehetőségünk dolgozni a körkarámtól a több hektáros sík vagy dombos nyílt területekig.

Legyen a célod egy stabilan dolgozó kutya, egy terelő munkavizsga vagy nemzetközi követelményrendszer szerinti versenyzés, nálunk megvalósíthatod.

Terelés parancsai

  • Away to me – kerüld a birkát az óramutató járásával ellentétes irányba (balra)
  • Come bye – kerüld a birkát az óramutató járásával megegyező irányba (jobbra)
  • Get back / Get out - menj távolabb és hagyj több helyet a birkáknak
  • In here - gyere be a birkák közé, hogy szétválaszd őket
  • Lie Down – feküdj vagy állj
  • Look back – hagyd ott a birkákat melyekkel dolgozol, fordulj meg és keress birkákat
  • Stand / Stand still - állj
  • Steady – lassan
  • Take time - várj
  • That'll do - hagyd abba amit csinálsz és azonnal menj vissza a felvezetőhöz
  • There - hagyd abba a kerülést és menj egyenesen a birkák felé
  • Walk up – menj egyenesen a birkák felé

 

 

Mindezeket persze első alkalommal nem is érted vagy tudod mit jelentenek, ha hallod a Petra szájából. Csak annyit látsz, hogy ez egy olajozott gépezet, ahol minden úgy megy ahogy kell. Aztán jössz te meg a kutyád és ők szépen kiegyengetik a hibákat, sikerélményhez juttatnak téged és a kutyádat is. Mind ez a fejedben rengeteg  ideig tart, kifulladsz te is a sok vigyorgástól és a kutyád is az őrült hajkurászástól.

Aztán kijöttök a "ringből" mámor ittasan, hogy igen, sikerült, ügyes volt. Természetesen utána a pályán kívülről figyeled a többieket hogyan mozognak bent, minket csinálnak és hova tudsz majd te is eljutni. Mert ez tényleg az a sport, amit a kutyád élvezni fog. Amiben ha van is egy kis "kényszer", hogy nem kergetheti össze vissza a barikat, hanem szépen utánad terelgesse, nem számít, mert ez tényleg ösztönből jön neki. Minél több ideje csináljátok, minél magasabb szintre juttok, annál jobban élvezitek majd mindketten. A feladatok nehezednek, a szavaknak jelentése lesz és egy közös nyelven fogjátok a világ legősibb dolgát együtt csinálni... az élelem megőrzését és csordában tartását.

Nekem ezt jelenti ezt a sport. Lehet kicsit elvakult vagyok... de vállalom :)

Forrás: http://www.blessedborders.hu/index.html
https://www.facebook.com/pages/Szarvas-Tanya/516986961651658?fref=ts

Szólj hozzá

Aussie Terelés GazdiktólGazdiknak Czibere Cecília Szarvas Tanya Ausztrál juhászkutya